Home

Bijlagen

De Dordtse rekenkamercommissie heeft in 2023 drie onderzoeken uitgevoerd en afgerond, te weten:

  1. Richting geven aan bereikbaarheid.
  2. Het regenboogbeleid van de gemeente.
  3. Een huis voor iedereen? Deel 3: Onderzoek naar de betaalbaarheid van Wonen.

Daarnaast zijn in 2023 ook nog drie onderzoeken opgestart die in 2024 worden afgerond, te weten 'Armoedebeleid', 'Klimaatbeleid' en het 'DoeMee 2023 onderzoek naar Klachtafhandeling in de gemeente'.

Tevens is in 2023 een rekenkamerbrief opgeleverd in het kader van het 'DoeMee 2022 onderzoek naar de Staat van de (financiële) ondersteuning van de volksvertegenwoordiging in het decentraal bestuur'. DoeMee onderzoeken zijn landelijke onderzoeken gefaciliteerd door de NVRR (Nederlandse Vereniging van rekenkamers en Rekenkamercommissies) waaraan Rekenkamercommissies kunnen meedoen. Doordat er verschillende rekenkamer(commissie)s meedoen kan er een vergelijking worden gemaakt met andere deelnemers.

Alle onderzoeken en publicaties zijn te vinden op de website van de rekenkamer . Ook is daar het jaarverslag van de rekenkamer te vinden waarin gerapporteerd wordt over andere ontwikkelingen die het afgelopen jaar plaatsvonden die van invloed waren zoals afscheid/herbenoeming van leden en de verandering van een Rekenkamercommissie naar de Rekenkamer Dordrecht. Op grond van de nieuwe Wet Versterking decentrale rekenkamers werd op 31 december 2023 de oude Rekenkamercommissie opgeheven. Ze is vervangen door een Rekenkamer Dordrecht vanaf 1 januari 2024.

De verordening Rekenkamercommissie Dordrecht (RKC) schrijft voor dat het college jaarlijks, bij de jaarstukken, aan de raad rapporteert over de stand van zaken rond de uitvoering van de over de rekenkamercommissie-onderzoeken genomen raadsbesluiten. Hieronder treft u deze informatie:

1. Richting geven aan bereikbaarheid: onderzoek naar de sturing op bereikbaarheid
Dit onderzoek liep nog door vanuit het werkprogramma 2022, maar werd opgeleverd in 2023. De bereikbaarheid van Dordrecht is belangrijk. Daarom wilde de Rekenkamercommissie inzicht geven in 'hoeverre en op welke manier de ambities rondom de bereikbaarheid van Dordrecht uit het coalitieakkoord 2018-2022 zijn waargemaakt en in welke mate deze aansluiten bij de regionale ontwikkelingen in de verkeersbehoefte.' In de bestuurlijke reactie gaf het college aan verheugd te zijn met (de timing van) het onderzoeksrapport en het belang wat hierin uitgedragen wordt voor het onderwerp bereikbaarheid. Het college onderschreef de verschillende aanbevelingen en zei toe dat ze een plek krijgen in het Mobiliteitsplan 2040. Na een beeldvormende bespreking in de raad over de uitgangspunten voor dit plan
op 12 september 2023, kwam het college met een RIB Plan van aanpak 'Richting geven aan bereikbaarheid' . Daarin werd voorgesteld om bij het Mobiliteitsplan 2040 te rapporteren over de voortgang en uitvoering van de aanbevelingen, in plaats van bij de jaarrekening 2023. Vaststelling van het Mobiliteitsplan Dordrecht 2040 staat gepland voor medio 2024 (vóór de behandeling van de Perspectiefnota 2025).

2. Dordrecht een kleurrijke stad: onderzoek naar het regenboogbeleid van de gemeente
Dordrecht is een regenbooggemeente De Rekenkamercommissie onderzocht hoe de gemeente zich in de afgelopen periode heeft ingezet voor het gevoel van leefbaarheid, acceptatie en veiligheid van haar inwoners, ondernemers en de bezoekers van de stad. 'Hoe geeft de gemeente invulling aan haar rol als (regenboog)stad? En in hoeverre is er sprake van een doeltreffende en doelmatige uitvoering van het daarop ontwikkelde beleid in de vier jaar?' was de centrale onderzoeksvraag. Daarbij moest in het bijzonder zicht komen op de leefbaarheid voor en acceptatie van LHBTI+’ers. Welke acties zijn uitgezet en welke resultaten heeft dit tot gevolg? Het college gaf in haar bestuurlijke reactie op het rapport en de aanbevelingen aan het positief stemt dat de Rekenkamercommissie concludeerde dat stakeholders de gemeente als betrokken ervaren maar het daarmee niet klaar is. Daarom is inclusiebeleid opgenomen als prioriteit in het Politiek Akkoord 2022- 2026 en zijn doelstellingen opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Dordrecht regenboogstad 2023 – 2026 . Met de aanbevelingen is rekening gehouden bij de vaststelling van de Startnotitie Inclusieve stad . LHBTI+ beleid is onderdeel van deze opgave. Afgesproken is dat een Uitvoeringsprogramma Inclusieve stad wordt uitgewerkt en de raad middels een raadsinformatiebrief jaarlijks op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van de opgave.

3. Wonen deel II 'Een goed huis voor iedereen? Onderzoek naar kwaliteit/ verduurzaming woningen'.
En: Wonen deel III: 'Een betaalbaar huis voor iedereen. Onderzoek naar (beleid omtrent) de betaalbaarheid van Wonen'.
In februari 2023 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven met een plan aanpak te komen voor het eind 2022 opgeleverde rekenkameronderzoek inzake duurzaamheid. Dit was het tweede onderzoek naar wonen in een serie van drie. Waar het eerste onderzoek draaide om of er voldoende woningen voor woningzoekenden in Dordrecht beschikbaar waren, richtte het tweede onderzoek zich op kwaliteit en verduurzaming van woningen. De focus in dit onderzoek lag niet zozeer op de behaalde resultaten ('outcome') van het beleid, maar vooral op de lokale (uitvoerings)praktijk. In de bestuurlijke reactie had het college al het belang benadrukt van de verbinding tussen wonen en verduurzaming te onderschrijven en gaf zij aan hiermee aan de slag te gaan vanuit de opgave Klimaatneutraal 2040. Op 19 september 2023 is een RIB met daarin een plan van aanpak behandeld. Het plan van aanpak was op moment van behandelen in uitvoering. Zo was bijvoorbeeld de (door)Startnotitie Programma Energietransitie op 16 mei 2023 vastgesteld in de raad.

In 2023 is het derde en laatste van de reeks rekenkameronderzoek Wonen voor iedereen uitgevoerd. Dit was het afsluitende onderzoek over het woonbeleid van de gemeente Dordrecht, na voorgaande jaren ook al woononderzoeken te hebben uitgevoerd: de beschikbaarheid van woningen voor woningzoekenden (in 2021) en de Kwaliteit en verduurzaming van woningen (in 2022). 'Hoe heeft de betaalbaarheid van het wonen in Dordrecht zich ontwikkeld tussen 2018 en 2022?' Dat was de centrale vraag van dit rekenkameronderzoek naar wonen. Daarbij is gekeken naar bestaand beleid en afspraken en ingezoomd op deelvragen als 'Hoe heeft de gemeente Dordrecht betaalbaarheid gedefinieerd? en 'Welke ambities en doelen heeft de gemeente Dordrecht zich gesteld ten aanzien van de betaalbaarheid? Tevens is gekeken naar de regionale prestatie afspraken met de woningcorporaties ten aanzien van de betaalbaarheid van woningen.
De aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek zijn door het college onderschreven en in de bestuurlijke reactie is geduid hoe daaraan invulling wordt gegeven. Op de beeldvormende raadsbijeenkomst
over het Rekenkamerrapport heeft de commissie aangegeven nog graag met het college in gesprek te gaan over de onderzoeksresultaten en het thema betaalbaarheid bij de bespreking van in 2024 op te leveren (beleids)stukken en afspraken, zoals De woonzorgvisie, Routekaart wonen, Huisvestingverordening, et cetera.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 08:29:36 met de export van 07/10/2024 08:07:47