Home

Paragrafen

De Wet open overheid (Woo) is op 1 mei 2022 in werking getreden. De Woo maakt onderscheid tussen passieve openbaarheid en actieve openbaarheid.

Passieve openbaarheid
Passieve openbaarheid is het openbaar maken van informatie op verzoek. De regels over het verstrekken van informatie op verzoek komt grotendeels overeen met de praktijk onder de Wet openbaarheid van bestuur. In 2023 zijn 74 verzoeken op grond van de Woo ingediend. De ingediende Woo-verzoeken, de daarop genomen besluiten en de verstrekte informatie staan op de website van de gemeente, te vinden onder de zoekterm 'Wet open overheid' of simpelweg 'open'.

Over de ingediende verzoeken kan worden opgemerkt dat sommige daarvan erg veel tijd hebben gevergd van het ambtelijk apparaat. In die zin is het te hopen en te verwachten dat de implementatie van de actieve openbaarmaking zal bijdragen aan het, op termijn, afnemen van het aantal (omvangrijke) Woo-verzoeken.

Actieve openbaarheid
Actieve openbaarheid is het uit eigen beweging openbaar maken van informatie op zodanige manier dat iedereen daar kennis van kan nemen. De Woo is vooral bedoeld om de actieve openbaarheid te stimuleren. In het jaarverslag over 2022 hebben we geduid welke zeventien categorieën van documenten in elk geval gefaseerd openbaar gemaakt moeten worden en welke categorieën nu al actief openbaar gemaakt moeten worden.

Implementatie
Voor de implementatie van de Woo in de gemeente Dordrecht maar ook in de andere Drechtsteden gemeenten is in september 2021 een projectstructuur ingericht, bestaande uit een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen, ondersteund door een (interne) projectleider. De implementatie is in fasen opgeknipt en kent lokale en regionale aspecten. Regionaal is met name alles dat met de systemen te maken heeft, zoals het realiseren van koppelingen en het inrichten van systemen. Lokaal moeten processen worden aangepast, medewerkers en bestuur worden geïnformeerd en de wijze waarop documenten actief openbaar worden gemaakt worden gerealiseerd. De stuurgroep heeft zich gericht op het doorlopen van de eerste en tweede fase van het implementatietraject, voornamelijk bestaande uit een inventarisatie van alle processen en systemen. De inventarisatie is afgerond en de stuurgroep heeft een eindrapport opgeleverd alsmede een voorstel voor de volgende fase. Voor de uitvoering van de volgende fase is een nieuwe programmamanager gevonden.

PLOOI
In de wet (artikel 3.3b) wordt voorgeschreven dat de openbaarmaking van de documenten elektronisch op een algemeen toegankelijke wijze door middel van een door onze Minister in stand gehouden digitale infrastructuur plaatsvindt. Die digitale infrastructuur wordt het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI). Dus hoewel de gemeente al veel van de voorgeschreven informatie actief openbaar maakt, gebeurt dat nog niet op de door de wetgever voorgeschreven wijze. Dat kan ook niet doordat het platform nog niet klaar is. Inmiddels is de oorspronkelijke opzet verlaten en wordt een verwijsindex en zoekindex gebouwd. Dat betekent dat de gemeenten zelf bepalen op welk plaats zij de informatie actief digitaal openbaar maken waarbij in de verwijsindex een link wordt opgenomen naar de plaats waar de informatie staat.

Woo contactfunctionaris
De Woo (artikel 4.7) schrijft voor dat elk bestuursorgaan een Woo contactfunctionaris aanwijst. Inmiddels heeft het college een Woo-contactfunctionaris aangewezen.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 08:29:36 met de export van 07/10/2024 08:07:47