Home

Paragrafen

Op basis van een periodieke risico-inventarisatie krijgen we inzicht in de aard en omvang van het risicoprofiel. Wij definiëren een risico als: een onzekere (interne of externe) gebeurtenis die het realiseren van onze doelen kan beïnvloeden. Dit betreft naast de financiële risico’s ook de niet-financiële risico’s. Risico’s met financiële effecten worden meegenomen bij de bepaling van de benodigde weerstandscapaciteit en bepalen daarbij mede de omvang van de ratio van het weerstandsvermogen.

Ter voorbereiding op de Jaarstukken 2023 actualiseren we het laatst vastgestelde risicoprofiel, te weten dat van de Begroting 2024 dat in september 2023 is opgesteld. Hiertoe doorlopen we het huidige risicoprofiel, worden de risico’s voorzien van een eigenaar, worden de beheersmaatregelen doorgenomen en vindt bespreking ervan plaats binnen de managementteams. Bewustwording van risico’s is een belangrijke stap in het beheersen van risico’s. Daarom is het van belang regelmatig stil te staan bij de risico’s die het bereiken van de doelstellingen in de weg staan en het gesprek hierover te organiseren.

De risico’s zijn geïnventariseerd met de volgende uitgangspunten:

  • risico's met een structureel gevolg worden opgenomen met een impact van maximaal 3 keer het jaarlijkse gevolg. Wij gaan ervan uit dat er in een termijn van circa 3 jaar een structurele voorziening in de begroting is gevonden voor structurele risico’s.
  • de gemeente Dordrecht maakt onderscheid in risico’s voor de Stad en risico’s bij het Grondbedrijf (grondexploitatieprojecten). Alhoewel voor beide entiteiten een eigen risicoprofiel en weerstandsratio kan worden bepaald, gaat het uiteindelijk om de gezamenlijke weerstandsratio voor de gemeente als geheel.

In onderstaand overzicht zijn de grootste risico’s van de gemeente Dordrecht (exclusief Grondbedrijf) ten tijde van het opstellen van de Jaarstukken 2023 weergegeven. In het risicoprofiel is een aantal veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de lijst bij de Begroting 2024.

Het totale risicoprofiel van € 19,5 miljoen is per saldo € 9,6 miljoen lager vergeleken met het profiel uit de Begroting 2024. Deze daling wordt overwegend veroorzaakt door toename van de positieve risico's op winstnames uit grondexploitaties (zie paragraaf Grondbeleid ) en door daling van de risico's voor Jeugdhulp en Uitvoerings- en proceskosten GBD omdat deze risico's zich feitelijk al op onderdelen voordoen en als onontkoombare ontwikkelingen in de Perspectiefnota 2025 verwerkt worden. Bij Stadswerven heeft een ophoging van de verliesvoorziening plaatsgevonden met als bijkomend gevolg dat het bijbehorende risico verlaagd kon worden.

Verder zijn de risicoteksten van alle risico's uit de lijst nagelopen op actualiteit en hierdoor op enkele plekken (in beperkte mate) herzien.

De grote risico's van het Grondbedrijf worden gevormd door de algemene risico's als gevolg van schommelingen in de economische groeiverwachting en risico's als gevolg van de kans op lagere grondopbrengsten en renteverliezen door vertraging. In de paragraaf Grondbeleid wordt separaat uitleg gegeven over het risicoprofiel en de algemene reserve van het Grondbedrijf in 2023.

Het hiernavolgende overzicht geeft een nadere uitleg van de mogelijke risicogebeurtenissen en de beheersing ervan. Het overzicht bevat de grootste en daarmee meest relevante risico's die in de risicodatabase zijn opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 08:29:36 met de export van 07/10/2024 08:07:47