Home

Paragrafen

Kerncijfers
Het areaal bestaat uit riolen, persleidingen, duikers, pompinstallaties en drukrioleringsinstallaties. Onderstaande tabel geeft hiervan de lengtes en aantallen weer.

Soort riolering

Riolen

632,4

km

Persleidingen

50,7

km

Duikers (verbindingen tussen vijvers)

18,6

km

Pompinstallaties

142

st.

Drukrioleringsinstallaties

264

st.

Kwaliteitsniveau
Groot onderhoud
De installaties worden onderhouden volgens de 'assetmanagement-principes'. Dit houdt in dat we streven naar optimale beschikbaarheid en prestaties van onze installaties waarbij we risico's op overlast voor inwoners en omgeving op efficiënte wijze proberen te minimaliseren.

Riolen vervangen we op basis van kwaliteit en niet op basis van leeftijd. Een oud riool hoeft niet slecht te zijn en een nieuw riool niet goed. We proberen de werkzaamheden zoveel mogelijk te koppelen aan andere noodzakelijke maatregelen in de openbare ruimte. Het riool van binnenuit repareren (relining) is soms een optie. Het kan goedkoper zijn dan vervanging en het kan maatschappelijke overlast voorkomen.

Reiniging
Bij zware regen loost riolering deels op open water. Het vuil uit het stelsel kan dan in het oppervlaktewater komen. Het is dus van belang de vervuiling beperkt te houden. Daartoe reinigen we riolering periodiek onder hoge druk. Riolering die sneller vervuilt reinigen we vaker. Zo beperken we vervuiling van het oppervlaktewater en voorkomen we verstopping van de riolering.

Inspectie/storingen
Riolen inspecteren we periodiek, maar wel met verschillende frequenties. Riolen met een belangrijke functie, die al wat ouder zijn of zich bevinden op een bijzondere locatie, inspecteren we vaker. Hoe meer risico, des te vaker inspectie. De hoeveelheid geïnspecteerde riolen is geen doel op zich. De inspectiestrategie is gericht op het voorkomen van onaanvaardbare milieu en veiligheidsrisico's. Storingen aan pompen beoordelen we aan de hand van de locatie en functie in het rioolstelsel. De wijze van storingsafhandeling (per direct of inplannen) is afhankelijk van de zwaarte van de genoemde risico’s.

Klimaatadaptatie
Wateroverlast door extreme neerslag ligt tegenwoordig bij alle gemeenten op de loer. Soms kan het risico worden beperkt door ondergrondse maatregelen. Veel vaker is een andere inrichting van de bovengrondse openbare ruimte benodigd om de situatie te verbeteren. In het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) is aandacht voor klimaatmaatregelen om wateroverlast te beperken.

Actualiteit beheerplannen
Gemeenten hebben op grond van de Wet milieubeheer een zorgplicht voor de inzameling van stedelijk afvalwater en op grond van de Waterwet een zorgplicht voor hemelwater en een zorgplicht voor grondwater. De wet 'Verankering en bekostiging gemeentelijke watertaken' schrijft gemeenten voor te beschikken over een Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP). In dit GRP 2021-2025 is de beleidsmatige, financiële en technische basis voor het onderhoud van het rioolstelsel vastgelegd. We actualiseren de meerjarenonderhoudsplanning riolering jaarlijks. De drukriolering die in 2021 is overgekomen uit het Parkschap Biesbosch nemen we mee in de meerjarenonderhoudsplannen. De omgevingswet is ingegaan per 1 januari 2024.

Financiën

Bedragen x € 1.000

Onderhoudslasten riolering

Begroot 2023

Rekening 2023

Groot onderhoud/planmatig

6.766

6.307

Regulier onderhoud

2.754

3.343

Wat zouden we doen in 2023?

  1. Reinigen en inspecteren riolering diverse locaties nader te bepalen (ca. 25 km).
  2. Rioolvervanging, voorlopige planning onder andere Prins Bernhardtstraat (2.450m), Vogelbuurt (1.400m), Haringvlietstraat (1.350m) en Tesselschadestraat (830 m).
  3. Relinen, voorlopige planning onder andere Venuslaan (275m), Baanhoekweg (185m), Merwedestraat (160m), Jan Luykenstraat (115m).
  4. Elektrotechnische renovatie van negen gemalen.
  5. Bouwkundig groot onderhoud van rioolgemaal 'Stadspolders'.
  6. Vervangen acht pompen van diverse gemalen.
  7. Nieuwe luiken vuilwaterkelder aanbrengen bij drie gemalen.
  8. Nieuw leidingwerk bij vier gemalen.
  9. Ombouw (nieuwe buitenopstellingskas) van drie gemalen.

Wat hebben we gedaan in 2023?

  1. Circa 9 km riolering is gereinigd en geïnspecteerd. Vanwege complicaties bij de afstemming met de aannemer is dit minder dan gepland.
  2. Rioolvervanging heeft plaatsgevonden in de Vogelbuurt (1300m), Tesselschadestraat (850m), Patersweg (755m), Singel (650m), Vliegenstraat (200m), Luchtenburg (100m) en Nieuweweg (50m).
  3. Rioolrelinen is uitgevoerd in de Kalkhaven (465m), Venuslaan (275m), Schaperstraat (250m), Eemkerkstraat (200m), Baanhoekweg (185m), Merwedestraat (165m), Jan Luykenstraat (115m), Slangenburg (105m), Van Leeuwenhoekweg (60m), Provincialeweg (65m).
  4. De beoogde negen elektrotechnische installaties zijn niet gerenoveerd, omdat dit vanwege de voldoende technische staat niet nodig bleek. De betreffende renovaties zijn in de lange termijn planning vijf jaar vooruit geschoven.
  5. De voorbereidingen en pompkeuze voor het gemaal 'Stadspolders' hebben in 2023 plaatsgevonden. In 2024 start de aanbesteding hiervoor.
  6. De pompen zijn vervangen.
  7. Nieuwe luiken zijn aangebracht bij de rioolgemalen Oudelandshoek, Noordendijk en Papendrechtsestraat.
  8. Nieuw leidingwerk uitgevoerd bij rioolgemalen Quickterrein, Vissersdijk, Noordendijk, Leerpark en Oranjelaan.
  9. De buitenopstellingskasten zijn niet vervangen.
  10. Complete lenspompinstallatie aangebracht bij rioolgemaal Nijhofflaan.
  11. Terugslagkleppen vervangen bij rioolgemaal Robijn.
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 08:29:36 met de export van 07/10/2024 08:07:47