Home

Paragrafen

Binnen de gemeente is sprake van een actief risicomanagement. Per grondexploitatie is een risicoprofiel bepaald ten opzichte van het projectresultaat. Daarnaast wegen ook algemene risico’s in het kader van de economische ontwikkeling mee in het risicoprofiel van het grondbedrijf. Het totaal aan risico’s is per 31 december 2023 berekend op € 13,75 miljoen (het gewogen totaal van de risico’s binnen een periode van drie jaar die betrekking hebben op het grondbedrijf met een betrouwbaarheid van 75%, analoog aan de overige risico’s van de gemeente). Dit is de financiële buffer die nodig zou zijn om tegenvallers op de portefeuille grondexploitaties op te kunnen vangen. Daarmee is het risicoprofiel ten opzichte van de Jaarrekening 2022 met afgerond € 7,25 miljoen afgenomen. De afname van de risico's is voor een aanzienlijk deel het gevolg van bijgestelde verwachtingen rondom macro-economische ontwikkelingen, waarbij de vooruitzichten ten opzichte van een jaar geleden zijn verbeterd. Vooral risico's op prijsdalingen van nieuwbouwwoningen zijn afgenomen. Om de effecten van macro-economische ontwikkelingen op de resultaten van de huidige portefeuille van grondexploitaties in beeld te brengen zijn meerdere scenario's doorgerekend en verwerkt als risico's voor het grondbedrijf. Verder zijn de risico's in Stadswerven aanzienlijk afgenomen omdat deze zich deels in 2023 hebben gemanifesteerd.

De risico’s bij het grondbedrijf maken onderdeel uit van het weerstandsvermogen van de stad. In de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing wordt de weerstandsratio van de gemeente verder toegelicht.

In de Prognose Grondbedrijf 2024 wordt een doorkijk gegeven op de vermogenspositie van het grondbedrijf en het totaal van de huidige projectenportefeuille.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 08:29:36 met de export van 07/10/2024 08:07:47